رب یکی از چاشنی های پر طرف دار در در تمام کشورها است. امروزه به دلیل رشد جمعیت شهرنشین و عدم امکان تامین سفارش در حد تولید خانگی و کارگاهی، کارخانه های زیادی اقدام به تولید و عرضه رب گوجه فرنگی در بسته بندی های مختلف پرداختند تا تقاضای مشتریان را پاسخ گویند. رب گوجه 17 کیلویی می باشد یکی از محصولات می باشد. در این مطلب با مشخصات و نحوه سفارش رب گوجه فرنگی 17 کیلویی بشکه ای بیشتر آشنا می شویم.
ترکیبات اصلی رب گوجه فرنگی صنعتی
به طور کلی تولید رب گوجه فرنگی به دو روش سنتی و صنعتی صورت می گیرد. روش سنتی همان تولید خانگی و کارگاهی آن می باشد. رب گوجه فرنگی صنعتی در کارخانه رب گوجه فرنگی بزرگ و با تجهیزات و دستگاه های خاص در خط تولید مخصوصی تهیه می شود.
ترکیبات اصلی رب گوجه فرنگی، آب گوجه و مقدار بسیار کمی نمک می باشد. کارخانه ها و کارگاه های تولید کننده به هیچ عنوان مجاز به استفاده از هیچ گونه ماده افزودنی و مواد نگهدارنده نمی باشند. طبق دستورالعمل وزارت بهداشت، کارخانه ها مجازند اندازه یک تا دو درصد نمک به مواد اولیه خود بیفزایند که این درصد طبق فرمول خاصی انذاره گیری می شود. هر گونه تخطی از این دستورالعمل تولید کننده را مشمول مجازات های قانونی و تعطیل کردن خط تولید او می کند.
مقدار یک تا دو درصد نمکی که در تولید رب گوجه فرنگی به کار می رود، به صورت سنگ نمک یا بنزوات سدیم است که نقش اصلی آن استریل کردن می باشد. افزودن نمک به نوعی ماده نگهداره طبیعی محسوب می شود که از رشد باکتری و میکروب و قارچ جلوگیری می نماید. در مورد ترکیبات رب گوجه این نکته را هم باید در نظر گرفت که بعضی افراد سودجو و منفعت طلب ممکن است کدو، سیب زمینی و نان و چیزهای دیگر را به خط تولید وارد کنند که این امر را نباید انکار کرد. اما راه هایی وجود دارد که رب اصل را از رب ناخالص و جعلی شناسایی نماییم.
انواع رب گوجه فرنگی ممتاز ایرانی
رب گوجه فرنگی ممتاز بنا به دو ویژگی مهمی که مورد نظر مصرف کنندگان می باشد، باید از غلظت کافی برخوردار بوده و رنگ قرمز مطلوبی داشته باشد. عامل غلظت و رنگ رب گوجه فرنگی در درجه اول به گوجه های انتخاب شده جهت تولید رب بستگی دارد. به طور معمول برای این کار از دو نوع گوجه گرد و گوجه بیضی شکل استفاده می شود که یا محلی هستند یا گلخانه ای.
انتخاب هر یک از این ها در کیفیت محصول نهایی تاثیرگذار است. برخلاف گوجه های بیضی یا گلاب شکل، می توات گفت گوجه های گرد، نرم و آب دار هستند و ربی که از آن حاصل می شود بسیار خوشرنگ تر خواهد. گوجه های گلخانه ای گرچه نسبت به گوجه های محلی گران تر می باشد اما مقدار رب حاصل از آن به مراتب بیشتر است. بنابراین استفاده از آن در فرایند تولید رب گوجه فرنگی توجیه اقتصادی دارد.
غلظت رب که در اصطلاح به آن بریکس می گویند از سوی اتحادیه ها اندازه استاندارد مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است. این عامل علاوه بر نوع مواد اولیه انتخاب شده به فرایند تولید نیز بستگی دارد. رنگ رب گوجه فرنگی نیز متاثر از فرایند تولید می باشد. در تولید خانگی به دلیل حرارت مستقیم و زیاد، معمولا رنگ رب حاصل شده به تیرگی مایل می شود ولی در خط تولید کارخانه ای، مواد اولیه تحت حرارت غیر مستقیم، کم و کنترل شده و از همه مهم تر در خلأ به رب تبدیل می شوند. اهمیت و مزیت این عوامل در فرایند تولید به این است که علاوه بر حفظ خواص غذایی گوجه، مانع از سیاه شدن رب می شود.
مشخصات رب گوجه فرنگی 17 کیلویی
بسته بندی رب گوجه فرنگی 17 کیلویی شامل حدودا هفده کیلو رب گوجه خالص و غلیظ و با کیفیت می باشد که معمولاً جنس ظرف مورد استفاده، حلب می باشد. بعد از پر کردن رب در این ظرف های حلبی مقام، برچسب مشخصات و ارزش غذایی به علاوه آدرس و اطلاعات تماس کارخانه روی بسته بندی حک می شود. نشان سیب سلامت از سوی سازمان غذا و دارو از مشخصات مهم آن می باشد.
پس از مرحله درب گذاری و در پایان خط تولید، ظرف ها در درجه حرارت مشخصی درون آب استریل می شوند تا از هر گونه آلودگی های احتمالی و وجود قارچ و کپک درون رب، عاری شوند. به همین دلیل تا زمانی که درب محصول باز نشده می توان در مدت زمان طولانی (بنا به تاریخ انقضای درج شده، معمولا این مدت تا هجده ماه می باشد.) آن را در انبار نگه داشت. اما به محض باز شدن در باید نکاتی را جهت کپک نزدن رب در نظر گرفت.
باید خاطر نشان کنیم که نه کپک زدن رب به معنی عدم کیفیت آن است و نه کپک نزدن آن نشان از مرغوبیت است چرا که ممکن است این امر به دلیل وجود ناخالصی و استفاده بیش از مجاز از بنزوات سدیم یا دیگر مواد نگهداره است. به طور طبیعی کپک زدن امری طبیعی است و مصرف کننده ملزم است رب را در شرایط ویژه ای نگهداری نماید. در درجه اول انتقال رب به ظروف شیشه ای توصیه می شود زیرا هر فلزی در برابر هوا و اسید امکان اکسید شدن دارد که باعث تولید مواد خطرناک می شود. استفاده از قاشق مجزا و آغشه نبودن آن به مواد غذایی، پوشاندن سطح رب با لایه ای از روغن و نگهداری در دمای پایین یخچال از دیگر توصیه های بهداشتی می باشد.
کارخانه تولید رب گوجه فرنگی 17 کیلویی
همان طور که اشاره شد در پی رشد جمعیت و تبع آن تقاضای روز افزون برای رب گوجه فرنگی، تولیدات خانگی با عرضه بسیار محدود خود قادر به تامین نیاز گسترده و امکان پاسخ گویی به موقع سفارش مشتریان را ندارند. بنابراین کارخانه تولید رب گوجه فرنگی برای تولید در مقیاس گسترده راه اندازی شدند. در ایران شهرهای زیادی اقدام به کشت گوجه فرنگی نمودند. مزارع گوجه فرنگی در برخی شهرهای استان های خراسان، فارس، قزوین و بوشهر از جمله مزارعی هستند که مواد اولیه کارخانه های تولید رب را تامین می نمایند.
در اولین مرحله از خط تولید گوجه های سبز و نرسید ه، کپک زده و هر گونه مواد زاید نظیر برگ و چوب و… از خط تولید حذف می شود و پس از طی فرایند که از حوصله این بحث خارج است رب مرغوب و خالص تولید می شود. بعد از تامین و تولید رب گوجه فرنگی، بحث نوع عرضه آن مطرح است که کارخانه ها از اندازه های نیم کیلویی برای مصارف خانگی تولید نمودند تا اندازه 17 کیلویی برای مصارف سلف های ادرات و دانشگاه ها، رستوران ها، هتل ها، آشپزخانه های بزرگ و حتی مصارف خانگی چنانچه میزان مصرف به حدی باشد که پس از باز شدن درب محصول، رب گوجه فرنگی موجود در آن، در مدت زمان کوتاهی به مصرف برسد.
مرغوبیت و مقرون به صرفه بودن رب گوجه 17 کیلویی از لحاظ کیفیت و بهای تمام شده آن از مزیت سفارش این محصول می باشد. بسته بندی حلبی با ورق محکم گالوانیزه برای افزایش استحکام به کار می رود. کارخانه ها جهت صادرات از بسته بندی رب 17 کیلویی بهره می گیرند تا محصول مرغوب با استاندارد قابل قبول به کشورهای همسایه صادر گردد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.